Visoka gustoća energije
74

Polestar testirao bateriju koja se puni od 10 do 80 posto za samo 10 minuta

A. M.
Švedsko-kineski brend Polestar, zajedno s proizvođačem baterija StoreDot, testirao je bateriju koja se puni od 10 do 80 posto za samo 10 minuta. Baterija je bila instalirana i testirana na modelu Polestar 5.

Iako se vrijeme punjenja električnih automobila znatno smanjilo, nekima to još uvijek nije dovoljno. Ali važno je da proizvođači u industriji nastave eksperimentisati i razvijati tehnologiju kako bi još više smanjili vrijeme provedeno na "utičnici".

Proizvođač automobila Polestar, koji posluje u okviru kineskog koncerna Geely, i proizvođač baterija StoreDot, upravo su proveli prvi test s baterijom koja koristi tehnologiju Extreme Fast Charging. Na testu je korištena baterija kapaciteta od 77 kWh, koja se može proširiti do 100 kWh. Međutim, testirana baterija je specifična po visokoj gustoći energije od čak 300 Wh/kg, što je blizu baterija s čvrstim elektrolitom.

Sesija punjenja započela je sa snagom od 310 kW, a maksimum je postignut na 370 kW. U tim uslovima baterija se punila od 10 do 80 posto za svega 10 minuta na brzom punjaču. Prema podacima i iskustvu dobivenim opsežnim testovima, ove dvije kompanije su zaključile da ovaj tip napredne baterije za samo 10 minuta na brzom punjaču, omogućava automobilu srednje klase autonomiju od 320 kilometara.

Tehnologija Extreme Fast Charging bit će implementirana na budućim Polestar modelima. Takođe, brzi punjači do 600 kW bit će obaveza evropskih zemljama da ih instaliraju na autocestama i regionalnim cestama do 2027. godine.