Sarajevo
44

Izgledan skori nastavak izgradnje raskrsnice kod Bulevara, zastoj radova uzrokovan zbog cijevi

B. R.
Lokacija na kojoj će biti semaforizirana raskrsnica (Foto: Vlada KS)
Lokacija na kojoj će biti semaforizirana raskrsnica (Foto: Vlada KS)
Sredinom augusta prošle godine je na glavnoj gradskoj saobraćajnici, kod sarajevskog stambenog kompleksa Bulevar, počela izgradnja raskrsnice. Nedugo nakon što urađen dio posla, radovi su zaustavljeni. Ipak, izgledno je da će radovi uskoro biti nastavljeni.

Nastavak radova bi trebao uslijediti nakon što su osigurane vodovodne cijevi koje su potrebne na ovoj lokaciji. Kako saznajemo, naknadno je tokom iskopavanja zemljišta utvrđeno da postoje instalacije preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK) te da radovi budu obustavljeni dok ovo preduzeće ne nabavi nove cijevi. Naime, nadležni nisu željeli dopustiti da se cijevi naknadno ugrađuju, tj. nakon što se završi izgradnja raskrsnice jer bi to značilo ponovne radove.

S obzirom na to da su tokom dosadašnjih radova uklonjene ploče na pješačkoj površini kod Bulevara, otežano je kretanje pješaka. Posebno se to odnosi na pješake koji žive u spomenutom stambenom kompleksu koji se nalazi na Stupu. Tokom izgradnje ove raskrsnice neće biti građevinskih intervencija na nedavno rekonstruisanoj tramvajskoj pruzi.

Semaforizirana raskrsnica će biti dio 13. transverzale, imat će isključne trake u oba pravca i dvije tramvajske stanice. Nadležni očekuju da će se ovom raskrsnicom rasteretiti saobraćaj, prvenstveno na raskrsnici kod Energoinvesta. Vrijednost projekta je dva miliona KM, izvođač radova je kompanija Bosman, a rok za završetak radova je bio tri mjeseca.