Pet prijedloga
18

Šta jesti za bolje raspoloženje tokom dana? Za doručak uzmite neku od ovih namirnica

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Doručak, kao prvi obrok u danu, ujedno je i prvi izvor energije. To je gorivo za mozak koje nam pomaže pri optimalnom funkcionisanju tokom cijelog dana.

Doktorica Uma Naidoo, direktorica nutricionističke i metaboličke psihijatrije u Općoj bolnici Massachusetts, posljednjih 20 godina istražuje utjecaj hrane na mozak.

Za CNBC je kazala da je njen glavni savjet za početak dana "čaša vode kada se probudite da biste se borili protiv dehidracije i anksioznosti". Prema dr. Naidoo, ovih dana šarene žitarice, šejkovi itd. postali su popularan izbor, ali oni možda nisu tako zdravi kao što se misli. Navela je da su ove opcije često pune šećera i ugljikohidrata koji mogu uzrokovati skok šećera u krvi.

Stoga je navela pet najboljih ideja za doručak koje će vam dati energiju, a istovremeno i poboljšati mentalno zdravlje:

Chia puding: Doktorica navodi da sadrži tone vlakana, koja hrane zdrave bakterije u crijevima i rezultiraju manje upaljenim mikrobiomom, optimiziranom komunikacijom crijeva i mozga i proizvodnjom neurotransmitera koji podržavaju raspoloženje. U razgovoru za CNBC naglasila je da zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina, može pojačati i također imati protuupalno djelovanje.

Omlet: Jaja su odličan izvor proteina i smatraju se jako zdravim. Ima dobru količinu masti, vitamina i proteina za zdrav mozak. Žumanca sadrže vitamin D koji jača mentalno zdravlje.

Tofu: "Tofu je odličan, svestran protein koji je bogat triptofanom i sojinim izoflavonima, koji imaju dokazanu povezanost sa smanjenim simptomima depresije", rekla je doktorica za CNBC.

Mlijeko s kurkumom: "Iako nije nužno obrok sam po sebi, mlijeko sa kurkumom je hranljiv napitak i nevjerovatan način da započnete jutro", rekla je, "Pomiješajte šolju vašeg omiljenog nezaslađenog biljnog mlijeka sa kurkumom i prstohvatom crnog bibera. Napitak je snažno protuupalno sredstvo koje pomaže u smanjenju anksioznosti, jačanju energije i pomaže u održavanju fokusa tokom dana".

Zeleni smoothie: Zeleno povrće je puno hranljivih sastojaka, a zeleni smoothieji s kontrolisanim unosom šećera mogu biti dobar način da započnete dan. Pomiješajte svoje omiljeno lisnato povrće poput špinata zajedno s nekoliko komada bobičastog voća, vašim omiljenim čistim proteinskim prahom i malo masti iz bademovog putera.

Dr. Naidoo također je napomenula da se mora obratiti pažnja i na potrebu organizma za folatom. Folat pomaže u proizvodnji neurotransmitera u mozgu. Povišeni nivoi folata ukazuju na povišeno raspoloženje, a nedostatak može dovesti do psihijatrijskih stanja.