Dizajnirali studenti
141

Nova kolekcija društveno odgovornog brenda Šansa: Podrška djeci s poteškoćama u razvoju

N. O.
Foto: Haris Adžem
Foto: Haris Adžem
Brend Šansa nastao u saradnji Udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu" i bh. brenda Bosnian Kingdom Clothing predstavio je novu kolekciju koja je djelo studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu" i bosanskohercegovački modni kreatori ispred Bosnian Kingdom Clothing, spojili ono što mnogi danas smatraju nespojivim – kreaciju koja ima posebnu i neprocjenjivu dizajnersku vrijednost te društveno odgovorni brend, odvažan i bez predrasuda, nazvan jednom snažnom riječju "Šansa".

"Šansa" daje glas za porodicu, njene istinske vrijednosti te podržava kontinuiran rad Servis centara za podršku porodicama djece i osoba sa teškoćama u razvoju "Dajte nam šansu".

Nova kolekcija brenda "Šansa", ovaj put je djelo studenata Produkt dizajna Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo. Mladi studenti, a budući dizajneri dobili su šansu da iskažu svoj talent te da na slikovit i najkreativniji način prikažu važnost podrške i zaštite porodica koje imaju člana s poteškoćama u razvoju.

Svaki od tri dizajna iz nove kolekcije imaju svoju posebnu priču, a koja upućuje na "sigurno mjesto/okruženje", tj. utočište, osjećaj zajedništva i empatije prema drugom i drugačijem. Njihov dizajn ukazuje na to koliko zapravo društvo može pružiti podrške i šansu djeci i osobama s poteškoćama u razvoju, a kojima veoma malo treba za osjećaj bezbrižnosti, sreće i zadovoljstva.

Udruženje i istoimeni servisni centar podrške osobama s poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama "Dajte nam šansu" kroz ovakav vid partnerstva utječe na svijest i jačanje empatije kod mladih, ali i šire javnosti. Želimo stvarati šanse i doprinijeti izgradnji humanijeg i socijalno uređenijeg društva.

"Inspirirajte druge i budite nečija šansa za bolju budućnost! Jer, ono što nas čini humanistima i što ostaje kao naš trag postojanja i djelovanja jesu naša djela", poručuju iz udruženja "Dajte nam šansu".