Tijela reaguju odmah
39

Zaboravite brojanje koraka: Kako penjanje stepenicama utječe na vaš organizam

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Novo istraživanje predstavljeno prošle sedmice na evropskoj kardiološkoj konferenciji pokazalo je da ljudi koji se obično penju stepenicama smanjuju rizik od smrti od srčanih bolesti za otprilike 39 posto u poređenju sa onima koji to ne čine.

Stepenice također smanjuju rizik od umiranja od bilo kojeg uzroka za 24 posto i ukupan rizik od srčanog udara, zatajenja srca ili moždanog udara. Analiza je istraživala devet studija koje su uključivale 480.479 učesnika između 35 i 84 godine starosti sa različitim zdravstvenim stanjima.

"Na osnovu ovih rezultata, ohrabrili bismo ljude da uključe penjanje stepenicama u svoj svakodnevni život", rekla je autorica studije dr. Sophie Paddock sa Univerziteta East Anglia u Engleskoj.

Dodala je kako je studija pokazala da što više stepenica pređete, to su prednosti veće, ali to treba potvrditi.

Dr. Manish Parikh, šef kardiologije u NewYork-Presbyterian Brooklyn Methodist bolnici, objasnio je da naša tijela reaguju odmah i povoljno kada je riječ o kretanju stepenicama.

"Broj otkucaja srca vam se povećava, minutni volumen se povećava, a vaš cirkulatorni status se poboljšava, a svi oni koje poznajemo imaju pozitivne utjecaje", kazao je.

Istraživanje objavljeno u februaru pokazalo je da penjanje uz stepenice može poboljšati pokazatelje kardiometaboličkog rizika - uključujući sastav tijela, krvni pritisak, nivo holesterola i osetljivost na inzulin - za samo četiri do osam sedmica.