Preminuo 2016. godine
261

Premješteno tijelo legendarnog Bate Živojinovića, više ne počiva u Aleji zaslužnih građana

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Tijelo jugoslovenskog glumca Velimira Bate Živojinovića više ne počiva u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, gdje je sahranjen 2016. godine.

Naime, posljednja želja Bate Živojinovića bila je da se sahrani pored svoje supruge Julijane Lule Živojinović, u porodičnoj grobnici u selu Koraćica, gdje je glumac i odrastao.

Njegovi posmrtni ostaci danas su premješteni u Koraćicu i legendarnom glumcu je nakon osam godina ispunjena posljednja želja.

"Sve potrebne dozvole dobili smo još 2020. godine. Poslije par mjeseci od majčine smrti i kada je prošla korona, mi smo počeli sa radovima, sa otkopavanjem i onda se ispostavilo da se tu nalazi vodovod od sela Koraćice. Morali da dovedemo bager, koji je izmjestio taj vodovod za nekih pet metara i sačekamo bar godinu dana da se ta zemlja slegne i da prođu sva četiri godišnja doba. I kada je to sve prošlo, evo, sad smo ušli u tu proceduru – radili smo usijek i veliki spomenik od bijelog mermera", ispričao je Batin sin Miljko Živojinović.

Podsjećamo, glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je u 83. godini života 22. maja 2016. godine, u Beogradu.

Bio je jugoslovenski i srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Na filmskom platnu debitovao je 1955. godine u filmu "Pesma sa Kumbare".

Glumio je u više od 280 filmova i televizijskih serija.

U većini filmova koje je snimao igrao je glavne uloge, a naročito je ostao upamćen po tzv. partizanskim filmovima "Bitka na Sutjesci", "Kozara", "Valter brani Sarajevo", "Partizanska eskadrila" i brojnim drugim.