Saudijci ulažu milione
42

Kultni stadion na kojem Barbarez debituje sa Zmajevima bit će potpuno modernizovan

D. P.
Saudijci ulažu stotine miliona u stadion (Foto: EPA-EFE)
Saudijci ulažu stotine miliona u stadion (Foto: EPA-EFE)
Sergej Barbarez će debitovati na klupi nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine utakmicom na kultnom St. James Parku, a to je naredni stadion u engleskoj nogometnoj eliti koji će biti renoviran.

St. James Park će 3. juna ugostiti prvu u historiji utakmicu između reprezentacija Engleske i Bosne i Hercegovine. Dok će Englezima poslužiti za posljednje pripreme za Evropsko prvenstvo, za Zmajeve će to biti prvi duel s novim selektorom Sergejom Barbarezom.

Kultni stadion na sjeveroistoku Engleske, na kojem igra i najveći klub iz ovog kraja - Newcastle, uskoro će biti renoviran i modernizovan, a u planu je i širenje kapaciteta koji trenutno iznosi 52.000 sjedećih mjesta.

Bogati saudijski vlasnici (Javni investicijski fond Saudijske Arabije) planiraju vrlo kompleksno renoviranje stadiona koje će koštati nekoliko stotina miliona eura zbog delikatnih zadataka koji očekuju izvođače radova.

Prvenstveno, Newcastle je želio graditi potpuno novi stadion na obali rijeke Tyne, ali je zemljište prodato za izgradnju stambenih objekata.

Kako prenosi Telegraph, Saudijci najavljuju juednu od najambicioznijih obnova viđenih u britanskom sportu. Urađena je opsežna šestomjesečna studija izvedivosti, a glavna prepreka je to što trenutni stadion graniči s naseljem i kućama koje se ne mogu srušiti kako bi se napravilo mjesta za proširenje stadiona.

Ipak, pronađeno je rješenje i klub je kupio zemljište iza tribine Gallowgate End kako bi napravio fan zonu i proširio stadion. Posao otežava i to što ispod tribine prolazi podzemna služba grada Newcastlea, pa će postavljanje temelja biti još teže. Ipak, Saudijci će uložiti koliko god je potrebno novca, kako bi stadion bio znatno moderniji nego sada.

Osim za Newcastle, u planu je da se renoviranje stadiona završi do početka Evropskog prvenstva 2028. godine, koje će se igrati upravo na ovom stadionu.