Simbolična poruka
128

Majke Srebrenice stigle u Sarajevo: Srbiji je potrebnija rezolucija nego nama

I. Sa.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Predstavnice udruženja "Majke Srebrenice" stigle su u Sarajevu nakon obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u vezi usvajanja rezolucije o Srebrenici.

Predsjednica udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić rekla je kako je učinjeno što je trebalo, ali joj je i žao što se iskomplikovalo.

"Očekivala sam da će Srbija biti sponzor rezolucije jer je važnija za njih nego za nas. Ako imaju pravo Jevreji da obilježavaju datume, imamo i mi majke i naša djeca. Srbiji i njihovom narodu je potrebna jer običan narod i njihova djeca žive u lažima i kroz rezoluciju će saznati istinu. Nama je važno da gradimo bolje sutra. Naša djeca su budućnost", poručila je Subašić.

Na pitanje o reakcijama iz Srbije i RS-a, kaže da se "zločin brani zločinom", govoreći o srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

"Vučić je nosio pušku i pucao oko Sarajeva. Možda se u njemu probudilo neko zlo i nije se pokajao i misli da odgaja mlade generacije Karadžića… Taj projekat će im se obiti od glavu", rekla je ona.

Dodala je da su djeca majki Srebrenice doktori, uspješni, govore više jezika.

Poručila je da se djeca odgajaju u ljubavi, a ne mržnji.

Kada Hotić je navela da se nada da će Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, u svom obraćanju čestitati majkama Srebrenice jer su "zaustavile muku", te da će reći istinu.