Sutra protestna šetnja
11

Predsjednik Sindikata metalaca BPK Goražde: Otvoriti pregovore oko minimalne plate na nivou FBIH

E. A.
Predstavnici Sindikata metalaca iz BPK Goražde pridružit će se sutra prvomajskoj protestnoj šetnji u Sarajevu koju organizuje Sindikat metalaca Federacije BiH na Međunarodni praznik rada. Elmir Vranj, predsjednik Sindikata metalaca BPK Goražde kaže da će na ovaj način radnici metalske industrije iskazati svoje nezadovoljstvo aktuelnom situacijom.

On podsjeća i na glavne zahtjeve koji će nakon protestne šetnje biti dostavljeni i Vladi FBIH.

"Povećanje neto satnice sa 4,4, na 5,68 i hitno stavljanje u proceduru neophodnih zakonskih propisa, olakšanje poreznih doprinosa kako bi se dalo radnicima na platu, to su naši prvomajski zahtjevi koji će biti upućeni poslodavcima. Vlada je dala saglasnost na to, parlamenti također, sad ono što smo uputili u proceduru još u devetom mjesecu 2023. da ispoštujemo i da uđemo u pregovore sa poslodvacima. Nikad nismo otvorili pregovore oko minimalne satnice i minimalne plate na nivou Federacije", kaže Vranj.

Ukoliko zahtjevi Sindikata metalaca ne budu ispunjeni ne isključuje mogućnost generalnog štrajka na nivou grane metala u Federaciji BiH jer, smatra kako je trenutno stanje neodrživo.

Vranj dodaje da je u industriji BPK Goražde trenutno zaposleno više od 2000 radnika metalaca, te da su problemi najizraženiji u firmi Emka.

"Imamo malo probleme što se tiče firmi koje nisu u sindikatu, sada ide osnivanje sindikata u firmi Emka, ima stvari koje se ne poštuju, a radnici imaju potpunu podršku kantonalnog i federalnog sindikata", kaže Vranj.

Ističe kako svi radnici zaslužuju da u predstojećem periodu budu što zadovoljniji i žive od svog rada.