Pomozi.ba
794

Za manje od 24 sata prikupljen novac za liječenje dvogodišnjeg Hamze Čučukovića

B. R.
Hamza Čučuković (Foto: Pomozi.ba)
Hamza Čučuković (Foto: Pomozi.ba)
Iz humanitarne organizacije Pomozi.ba objavili su da je za manje od 24 sata prikupljen novac za liječenje dvogodišnjeg Hamze Čučukovića iz Vogošće.

Ova humanitarna organizacija je jučer pokrenula akciju prikupljanja novca, tj. 19.000 eura - koliko je potrebno za liječenje Hamze u Istanbulu. Zahvalili su se svim onima koji su doprinijeli u širenju njihovog apela i/ili onima koji su uplatili novac.

Hamza dnevno ima 20 epi nada te ne može govoriti, ne može puzati i ne može samostalno sjediti. Po rođenju nije imao srčanu akciju, pa su ga ljekari morali oživljavati. U inkubatoru je bio 17 dana te je imao intrakranijalno krvarenje te je tom prilikom oštećen mozak.

Njegovi epi napadi se manifestuju trzajima u lijevu stranu i treptajem očiju te prestaju nakon deset sekundi. Osim svega navedenog, boluje i od GERB-a, što znači da povraća hranu i vodu koju konzumira. To je dodatni problem njegovoj majci koja se o njemu brine 24 sata svaki dan.

Majka ga nosi ili ga drži pored sebe dok njen suprug ne dođe s posla jer je ovom dječaku poremećen centar za ravnotežu. Do sada su pokušali sve kako bi njihovom jedincu bilo bolje, ali nisu u mogućnosti finansirati presađivanje matičnih ćelija u Istanbulu koje košta 19.000 eura. Prema ljekarskoj procjeni, presađivanjem matičnih ćelija bi se njegovo zdravstveno stanje poboljšalo za 50 do 70 posto.

Hamza spada u grupu neurorizične djece, a njegove dijagnoze su, osim epilepsije i GERB-a, encefalopatija, mikrocefalija i druge. Previše je to dijagnoza za svakog, a posebno za dječaka koji će u augustu napuniti dvije godine.