Crna Gora
67

Mandić će tražiti hitan sastanak sa Spajićem zbog rezolucije o Srebrenici

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Andrija Mandić, predsjednik Nove srpske demokratije i lider bivšeg proruskog Demokratskog fronta, a sadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić pozvao je premijera Milojka Spajića da preispita odluku koju je najavio, a tiče se rezolucije o genocidu o Srebrenici.
Mandić je izjavio da bi se Crna Gora glasanjem za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a "našla među onim koji bi pokušali neosnovano nametnuti kolektivnu krivicu srpskom narodu za genocid" te da bi "to bilo ne samo neprihvatljivo, već i moralno neodrživo".

On kaže i to da Spajić niti jednom nije lično govorio o rezoluciji, već da je njegova odluka saopćena putem sagovornika iz Berlina.

"Znam da mu nije lako. Velike sile pritiskaju male zemlje, a one po nepisanim pravilima geopolitike moraju da 'slušaju'. Nažalost, to je današnji 'pravedni' međunarodni poredak. Da stvar bude teža, on se ne suočava samo sa pritiskom spolja, već i iznutra. Čak smo imali i reakciju predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji konstatuje da Crna Gora 'ima svoje stavove' o ovom pitanju, pretpostavljam, da želi da podsjeti na ranije usvojenu Deklaraciju u Skupštini Crne Gore. Od tada pa do izbora Predsjednika Crne Gore mnogo toga se desilo, a ne smije se zaboraviti da je srpski narod odlučio upravo te izbore", iznosi Mandić.

Kako kaže dalje, očekuje da će premijer Spajić pažljivo procijeniti "ovu situaciju" i voditi računa o vitalnim interesima Crne Gore i naroda koji žive u njoj.

Crna Gora da nije imala poštovanje, tradiciju, svoj ponos i dostojanstvo, danas ne bi ni postojala. Glasanjem za rezoluciju, Crna Gora bi okrivila cijeli srpski narod", napisao je Mandić na svom profilu na mreži X.

"Ne vjerujem da premijer Spajić može prihvatiti da je sav srpski narod genocidan jer bi to značilo presudu i svim Srbima u Crnoj Gori. Presuditi velikom dijelu svog naroda bilo bi ne samo neprihvatljivo, već i moralno neodrživo. Istinski smatram da Spajić ne misli da su Srbi genocidan narod, jer ne vidim zašto bi potpisivao koalicioni sporazum o saradnji sa predstavnicima navodno 'genocidnog naroda", navedi Mandić.

Dodao je i to kako će, po povratku Spajića iz Berlina, tražiti hitan razgovor sa njim kako bi "postigli dogovor prihvatljiv za sve".