Genocid u Srebrenici
302

Nakon odluke Crne Gore da podrži rezoluciju, Srbija ostaje jedina zemlja regiona koja to neće učiniti

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je Crna Gora objavila da će u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) podržati usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, Srbija ostaje jedina zemlja regiona koja to neće učiniti.
Iz Memorijalnog centra Srebrenica su ranije saopćili da će usvajanje rezolucije podržati Slovenija. Javno su se očitovali i predstavnici Sjeverne Makedonije, najavivši podršku rezoluciji, dok su predstavnici Hrvatske u Ujedinjenim nacijama za medije potvrdili da će njihova zemlja biti sponzor rezolucije.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić jučer je najavio da će njegova zemlja podržati rezoluciju o Srebrenici u UN-u, ali da neće biti kosponzor. On je to kazao u odgovoru na pitanje njemačkog stručnjaka za Zapadni Balkan i proširenje NATO-a Milana Nica.

Tom odlukom Crna Gora je ostala dosljedna ranijoj odluci Skupštine Crne Gore, iz juna 2021. godine, da usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Tada je za rezoluciju glasalo 55 zastupnika, devetnaest je bilo protiv, a sedam je bilo suzdržano.

Najveći udar narativu srpske političke elite u Srbiji i Bosni i Hercegovini, da zločina nije bilo, te da se on rezolucijom kolektivizuje, upravo je odluka Crne Gore da podrži rezoluciju, jer Vlada koju vodi Milojko Spajić ima podršku i srpskih stranaka u Crnoj Gori, baš kao što su neke od njih podržale rezoluciju o genocidu tri godine ranije.

Podrška usvajanju rezolucije od vlasti Crne Gore jasna je poruka da ona nema za cilj stavljanja etikete "genocidnog naroda" Srbima, kako su vlasti u Beogradu i Banjoj Luci to pokušale predstaviti u cilju sprečavanja njenog usvajanja.

Po drugi put je dominirajući narativ srpske političke elite o ratu BiH, koji je služio samo u svrhu uvjeravanja srpskog naroda da zločina nije bilo, poražen "iznutra".