Drugačiji položaj
110

Velika Britanija neće zabraniti prodaju oružja Izraelu, tvrde da bi to "ojačalo Hamas"

I. Sa.
Velika Britanija ne planira uraditi isto što i SAD: zaustaviti prodaju pojedinog oružja Izraelu ako pokrenu veliku kopnenu operaciju u Rafahu.

Ovo je izjavio David Cameron, ministar vanjskih poslova Velike Britanije za BBC.

Naveo je kako ne podržava izraelske planove za kopnenu ofanzivu na Rafah, ali bi okončanje prodaje oružja "učinilo Hamas jačim".

Cameron je iznio podatak da ta zemlja isporučuje jedan posto izraelskog oružja.

Podsjetimo da je američki predsjednik Joe Biden ove sedmice poništio dio jednog od najznačajnijih svjetskih strateških odnosa kada je objavio da neće više isporučivati oružje ako Izrael krene u invaziju na Rafah, grad na jugu Gaze i sklonište za oko 1,4 miliona ljudi.

Izrael je odgovorio i poručio da će nastaviti sa planiranim operacijama uprkos upozorenjima SAD i drugih saveznika da bi kopnena ofanziva mogla dovesti do masovnih civilnih žrtava i humanitarne krize.

Cameron je detaljnije rekao kako neće podržati ofanzivu punog razmjera na Rafah dok se ne dostavi "detaljan plan" o tome kako će civili biti zaštićeni.

Britanski ministar tvrdi i kako su SAD "u potpuno drugačijem položaju" od Velike Britanije, jer su "masovni državni dobavljač oružja".

Kako je pojasnio, takva odluka bi učinila Hamas jačim i smanjila vjerovatnoću da se sklopi ugovor o razmjeni taoca te kako će fokus biti na dovođenju humanitarne pomoći u Gazu.

Također, poručio je da ga "zaista ne zanima slanje poruka" kroz političke poteze, poput okončanja prodaje oružja.