Odluka suda 30. aprila
21

Horde zla parolom zatražile pravdu u presudi u slučaju stradanja Adnana Hadžagića

E. B.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Najvatreniji navijači Sarajeva sinoć su nezadovoljni policijskim tretmanom napustili tribine stadiona "Asim Ferhatović Hase" nakon pola sata duela protiv Veleža, a na praznoj sjevernoj tribini su ostavili okačen zanimljiv transparent.
"Pravda za Adnana!!!", stoji na paroli uz datum 30. april.

Naime, Horde zla su na taj način zatražile pravdu u presudi u slučaju stradanja Adnana Hadžagića koji je preminuo tokom policijske potjere na području sarajevske općine Stari Grad u noći sa 30. na 31. juli 2020. godine.

Podsjetimo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo optužnicom tereti policijske službenike MUP-a KS Adnana Karamana i Džemala Hadžiabdića i njima se na teret stavlja krivično djelo zlostavljanja u obavljanju službe i nanošenje teške tjelesne povrede.

Optuženi se terete da su 30. na 31. juli 2020. godine, od ponoći do 1:10 sati, tokom policijske potjere na području Općine Stari Grad pokušali zaustaviti automobil u kojem su bili Haris Zuko, za kojim je bila potraga na snazi, potom, Enes Kozić i Adnan Hadžagić.

Navedene osobe, u namjeri da pobjegnu od policije, izašli su iz automobila i krenuli bježati ulicom Lubina u pravcu ulice Vratnik Mejdan.

Prema svjedočenju jednog od svjedoka tokom procesa, nakon odlaska policajca Adnana Karamana prema ulici Mustafe Dovadžije, u ulicu Vratnik Mejdan-Lubina dolazi policijska patrola PU Centar.

Tada prvi do Adnana Hadžagića stiže policijski službenik PU Centar Džemal Hadžiabdić i prilazi Hadžagiću koji je u tom trenutku još uvijek živ, ali povrijeđen. Hadžiabdić prilazi Hadžagiću, dakle, i pored prisutnosti ostalih policajaca, svjedok priča da udara Hadžagića u predjelu prsa, trbuha i obara ga na zemlju te mu upućuje psovke.

Nedugo nakon takvog ophođenja policajca Hadžiabdića, prema riječima svjedoka, policajac Karaman se vraća u ulicu Vratnik Mejdan-Lubina i pravca ulice Mustafe Dovadžije i prilazi do Hadžagića čekajući hitnu pomoć koja je, po pristizanju, konstantovala njegovu smrt.

Konačna presuda Kantonalnog sud Sarajevo u ovom slučaju se očekuje sutra, 30. aprila.