U džamijama klanjan namaz
39

Bajram dočekan i u Tuzli, vjernici pozvani na činjenje plemenitih djela

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Kurban - bajram dočekan je i na području Tuzle, a vjernici su ispunili sve tamošnje džamije u kojima su klanjali namaz. tokom dana uslijedit će i tradicionalno prinošenje žrtve, odnosno klanje kurbana.

Veliki broj vjernika u Tuzlanskom kantonu jutros je klanjanjem Bajram – namaza obavio svoju vjersku dužnost, čime je započelo obilježavanje velikog blagdana Kurban - bajrama.

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog održana je u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli.

Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović i ovoga puta je uputio prigodnu bajramsku čestitku, navodeći da su u ovim danima muslimani u cijelom svijetu posebno vezani za ibadete hadža i kurbana.

"Dok obavljaju hadžske obrede, svi hodočasnici su čvrsto povezani i ujedinjeni, pojavno, svojom istovjetnom ihramskom odjećom i suštinski, svojim čistim nijetom i najdubljim vjerskim doživljajem, šaljući istovremeno univerzalne poruke cijelom ljudskom rodu", kazao je Fazlović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Kako je dodao i obred kurbana je svjedočenje spremnosti na požrtvovanost u ime Boga, a za dobrobit ljudi.

"Ovaj čin žrtve i svako drugo žrtvovanje iz bogobojaznosti, najdjelotvornije nas oslobađa okova sebičnosti i otuđenosti. Ovi i svi drugi ibadeti dini-islama, usmjeravaju nas putem na koji nas vodi plemeniti i mudri poziv Gospodara svjetova da svi ljudi uspostavljaju i grade bliskost i saradnju na međusobnom dobročinstvu i bogobojaznosti, a da se klone grijeha i neprijateljstva kako bi se sačuvali od teških posljedica", naglašava on.

Muftija tuzlanski je vjernike pozvao da bajramskom radošću i toplinom oplemene porodične i rodbinske veze, ali i prijateljstva.

"Odgovorno čuvajmo i nanovo pokažimo tradicionalnu bosansku privrženost našim komšijama. U ovim danima posebnu vrijednost ima naša lijepa riječ i plemenito djelo prema nemoćnima, bolesnima i usamljenima među nama. Neka niko od potrebitih u našim mahalama i džematima ne ostane uskraćen od naše pomoći i neka ona bude izdašna", dodao je Fazlović.

Nakon klanjanja Bajram-namaza i međusobnog čestitanja, vjernici su krenuli svojim kućama gdje će nakon klanja kurbana radost ovog blagdana podijeliti sa članovima porodice i prijateljima.