Poziv EU i NATO-u
2

Džaferović o "non paperu": Barbari žele napraviti haos, ali mi nećemo dozvoliti nasrtaje na BiH

D. Be.
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović komentarisao je slovenski "non paper" koji govori o opasnim idejama podijele BiH. Prije osvrta na tu temu prvo je čestitao 29. godišnjicu osnivanja Armije RBiH, koja se obilježava danas.

"Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu BiH, koju volimo i cijenimo. Pozivam sve retrorgradne snage i u BIH i okruženju, Evropi i svijetu. Historija je učiteljica života, pa neka konačno nešto nauče iz historije.

Carevine su dolazile, propadale i odlazile, a BiH je ostajala i opstajala. BiH je sačuvala svoju cjelovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile atakovale na BiH, u najtežem periodu svoje historije zahvaljujući Armiji RBiH čiju godišnjicu danas obilježavamo", rekao je.

Džaferović je pozvao sve da nešto nauče iz toga.

"Bosni i Hercegovini neće moći uraditi ništa dok je nas koji je volimo i poštujemo. Neka vode računa o svojim državama i teritorijalnom integritetu svojih država. U BiH je izvršen jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata i masovni zločini. Sada bi neki kartografi da odvajaju dijelove BiH u kojima je izvršen genocid i masovni zločini. Oni bi da nagrađuju one koji su to uradili. To je anticivilizacijski i barbarski. To ne može proći, toga moraju biti svjesni svi", poručio je.

Institucije BiH će odgovoriti onako kako budu u stanju da odgovore, smatra član Predsjedništva BiH.

"Borit ćemo se protiv tih nasrtaja i ataka. Ja osim naše snage i naše moći koju imamo unutar BiH, računam i na dobronamjerni i civilizirani svijet. Ovo što pokušavaju uraditi, to rade barbari, a tome se treba suprotstaviti civilizirani svijet", dodao je.

Kaže da ne zna odakle su došli aktuelni "non paperi".

"Ja sam vidio da postoje, postoje napisi u medijima. To je dovoljan signal za uzbunu. Mi ćemo učiniti sve da tu stvar raskrinkamo. Oni koji stoje iza ovoga, ko god to bio, oni su neprijatelji BiH", rekao je.

Džaferović smatra da ovo ne radi Evropa, već radikalni i retrogradni krugovi u Evropi.

"Znamo odranije da radikali imaju agende, žele napraviti haos i ne žele dobro drugima. Ne znam kakav drugi razlog može biti da se neko ponaša na ovakav anticivilizacijski način. Kada bi cijeli svijet poprimio mantru ili pravilo ponašanja koje zastupaju te retrogradne snage, onda nema budućnosti za svijet, ni za koga. Toga moraju biti svjesne i države u kojima djeluju takve osobe, grupe i pokreti. Evropa se bori protiv toga", kazao je.

Na pitanje da li je ovo jedan vid pritiska i lobiranja u vezi s ograničenim izmjenama Ustava, Džaferović odgovara:

"Ovo što se dešava možemo tumačiti na različite načine, pa i na taj. Mislim da je ovo gore od toga. Ovo vodi BiH i cijeli region u rat, to je potpuno jasno. Mi nećemo dozvoliti ni pod koju cijenu da se atakuje na teritorijalni integritet BiH, na njenu nezavisnost i suverentitet. Toga moraju biti svjesni svi. Oni koji to žele i rade na tome, uvlače i Bosnu i Hercegovinu i region i Evropu u rat. Mislim da to nikome ne odgovara", smatra.

Kazao je da BiH traži od evropskih institucija da nam pomognu, kao i NATO.

"Ovo što smo mogli čuti za non paper, to nije put kojim trebaju ići ni Evropa ni svijet. Put, kada je riječ o BiH, je osiguranje prava za sve ljude koji žive u BiH i njeno članstvo u EU i NATO. To je najbolje za sve, i u BiH i u regionu. Ukoliko postoji odlučnost NATO-a da primi BiH, nemoguće je to usporiti. Naš put zavisi od nas u BiH koji želimo u NATO. Pozivao sam NATO da nam pomogne na tom putu."