Izborna sjednica
15

Novi predsjednik Udruženja radiologa u FBiH je Vedran Markotić

I. Sa.
U dvorani hotela Marriott Courtyard u Sarajevu, u subotu je održana izborna sjednica Udruženja/Udruge radiologa u Federaciji BiH (URUF).

Uz prisustvo velikog broja članova, radiologa iz cijele Federacije BiH dr.sc. Deniz Bulja izvijestio je o radu URUF u proteklom mandatu te zahvalio na povjerenju koje je imao u dva mandata kao predsjednik URUF.

Nakon uvodnog izvješća, nastavilo se s izborima novog rukovodstva za mandatno razdoblje 2024.-2028. godine.

Za predsjednicu Skupštine izabrana je dr.sc. Lejla Milišić, te su prisutni članovi dalje dali svoje prijedloge za mjesta predsjednika,potpredsjednika, članove Upravnog i Nadzornog odbora. Nakon upisanih prijedloga pristupilo se glasanju, te je većinom prisutnih i većinom jednoglasno izabrano rukovodstvo URUF za mandatno razdoblje 2024.-2028. godine.

Za predsjednika, izabran je doc.dr.sc. Vedran Markotić iz Mostara te za potpredsjednicu prof.dr.sc. Svjetlana Mujagić iz Tuzle.

Novoizabrani članovi Upravnog odbora su dr Adil Atić, doc.dr.sc. Fuad Zukić, dr.sc. Deniz Bulja, dr Amar Đugum i dr Dorijan Radančević.

Novoizabrani članovi Nadzornog odbora su prpf.dr.sc. Jasmina Bajrović, dr Jamina Bećirović-Ibrišević, dr Eno Gljiva,, dr Merisa Agović i dr Lejla Nuhanović Gakić.

Nakon održanih izbora, raspravljalo se o nizu bitnih tema za radiološku zajednicu u Federaciji BiH i URUF, a potom se svima prisutnim obratio novoizabrani predsjednik URUF, doc.dr.sc. Vedran Markotić.

U svom obraćanju zahvalio je rukovodstvu URUF u prethodnom mandatu kao i na povjerenju koje mu je ukazano da bude predsjednik URUF u sljedećem mandatnom razdoblju.

Markotić je istaknuo nekoliko bitnih ciljeva za URUF i radiološku zajednicu u Federaciji BiH, a to su homogenizacija cijele radiološke zajednice, uređenje web platforme na kojoj će se prenositi sve bitne informacije i prezentirati rad URUF te na kojoj će biti dostupni edukacijski sadržaji, organizacija novih simpozija i tečajeva u svim većim centrima u Federaciji, organizacija međunarodnog kongresa i konačno rješavanje pitanja subspecijalizacija iz oblasti radiologije.

"Udruženje/Udruga radiologa u Federaciji BiH s novoizabranim rukovodstvom želi se uspješno nositi sa svim izazovima koje donosi ubrzan razvoj ove struke, sudjelovati u određivanju smjernica i donošenja zakona i pravilnika vezanih uz ovu struku te nastaviti djelovati kao krovna organizacija za sve radiologe u Federaciji BiH", navodi se u saopćenju.