Teške optužbe
31

Pobuna u Platformi za progres, Hadžikadić nema podršku za ujedinjenje s drugim strankama

G. M.
Mirsad Hadžikadić na jednom od prethodnih stranačkih skupova (Foto: H. M./Klix.ba)
Mirsad Hadžikadić na jednom od prethodnih stranačkih skupova (Foto: H. M./Klix.ba)
U Sarajevu je u nedjelju održana Konvencija Platforme za progres na kojoj je bilo predloženo usvajanje novog statuta stranke kojom rukovodi Mirsad Hadžikadić.

No, prema riječima sagovornika našeg portala, nakon šest sati rasprave prekinuta je konvencija, jer su delegati odbili prijedlog Hadžikadićevog novog statuta.

Članovi Predsjedništva i delegati koji su uz Hadžikadića nakon toga su navodno napustili sastanak i zbog nedostatka kvoruma konvencija je prekinuta.

Osim toga, navodno su neki delegati iznijeli teške optužbe na račun Hadžikadića, navodeći da želi ugasiti Platformu za progres kako bi se otvorio put za ujedinjenje s drugim strankama i pravljenje nove političke organizacije na čijem čelu bi on bio.

Delegati su navodno tražili od Hadžikadića da odustane od svoje nakane, a navodno je predloženo i njegovo isključenje iz stranke.

Klix.ba je kontaktirao Hadžikadića. No, u kratkom telefonskom razgovoru on je rezolutno odbio da kaže bilo šta o ovoj temi, čak i da potvrdi da je upoće održana konvencija.

No, nekoliko drugih učesnika konvencije za naš portal je potvrdilo da je ona održana te da je na njoj većina članova jasno odbacila prijedlog ujedinjenja PzP-a s drugim strankama. Prema riječima jednog od sagovornika, lokalni odbori PzP-a su uputili dopise u kojima su odbacili mogućnost spajanja s drugim partijama, a takav stav većine jasno je iznesen i na konvenciji.

"Članstvo nije bilo ni obaviješteno da se vode takvi pregovori s drugim strankama, već su o tome saznali iz medija. Članovi su to doživjeli kao da se stanka prepušta nekome drugom. Jasno su rekli da se mogu voditi razgovori o saradnji i koalicijama, ali ne i sa spajanjem sadrugim strankama", kazao nam je ovaj izvor.

Podsjetimo da predstavnici Platforme za progres, DF-a, Socijaldemokrata BiH, Građanskog saveza (GS) i SPD-a pregovaraju o formiranju zajedničkog političkog pokreta. Ukoliko bi pregovori bili uspješni, to bi moglo značiti i gašenje Platforme za progres.