Parlamentarna skupština
138

U Sarajevu prvi put upriličen Nacionalni molitveni doručak: Za stolom Schmidt, Nikšić, Karić...

FENA
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Jutros je u VIP restoranu Parlamentarne skupštine BiH organizovan prvi Nacionalni molitveni doručak podnazivom "Da svi budemo jedno".

Kako su naveli organizatori doručak je zamišljen kao događaj koji spaja različite konfesije i politička uvjerenja.

Na doručak su stigli visoki predstavnik Christian Schmidt, premijer FBiH Nermin Nikšić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, državni parlamentarac Saša Magazinović, predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci, parlamentarac Jasmin Imamović, Josip Juratović, Ivo Komšić i drugi.

Glavni pokrovitelj tog događaja je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, a uz poslanika Sašu Magazinovića, organizatori i domaćini su i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, poslanik u Bundestagu SR Njemačke Josip Juratović, te profesor dr. Ahmet Shala.

Taj nadstranački i nadkonfesionalni susret, koji se naslanja na tradiciju Nacionalnog molitvenog doručka u Washingtonu, okupio je osobe iz političkog, kulturnog, vjerskog, akademskog i privrednog života zapadnog Balkana s ciljem promoviranja razumijevanja među ljudima bez obzira na političku, vjersku, ideološku, kulturnu ili drugu pripadnost.

Nakon doručka će u Plavoj sali Parlamentarne skupštine BiH biti održana i panel diskusija na temu "Svjesni svoje odgovornosti pred Bogom i ljudima".

Nacionalni molitveni doručak vuče korijene iz Amerike, iz vremena prije Drugog svjetskog rata, kada su se siromašni okupljali kako bi uz zajednički obrok imali i molitvu. Kasnije je ovu tradiciju preuzela grupa kongresmena, a od 50-ih godina redovno je i prisustvo predsjednika SAD-a.

Molitveni doručak je događaj koji ima internacionalni karakter. Kroz sve ovo vrijeme je zadržao svoju suštinu - okupljanje ljudi različitih konfesija i političkih opredjeljenja, te promociju mira i vjerske tolerancije, saopćeno je.